Vårt Dagliga Bröd Januari - Mars 2018Läs: Ordspråksboken 16:16-22

"Stolthet går före undergång och högmod går före fall.”
Ordspråksboken 16:18

Bibeln På Ett År:

3 Mosebok 4-5
Matteus 24:29-51

 

 


Människor som uppnår ovanligt stor berömmelse eller rykte under sitt liv kallas ofta ”legendarisk” i vår tid. En vän som spelade professionell baseball sade att han mötte många människor i sportvärlden som enbart var ”en legend i sina egna ögon.” Stolthet har förmågan att förvrida hur vi ser på oss själva medan ödmjukhet erbjuder ett realistiskt perspektiv.

Författaren till Ordspråksboken säger, ”Stolthet går före undergång och högmod går före fall” (16:18). Att se sig själv i spegeln av ”självupphöjning” reflekterar en förvriden bild. Att upphöja oss själva får oss att hamna i ett läge för fall.

Motgiftet för arrogans är sann ödmjukhet som kommer från Gud. ”Bättre vara ödmjuk bland de ringa än dela byte med de stolta” (v 19).

Jesus sa till Sina lärljungar, ”Men så skall det inte vara bland er. Nej, den som vill vara störst bland er skall vara de andras tjänare, och den som vill vara främst bland er skall vara de andras slav. Så har inte heller Människosonen kommit för att bli tjänad utan för att tjäna och ge sitt liv till lösen för många” (Matt 20:26-28).

Det är inget fel med att ta emot lovord för det vi uppnått och haft framgång i. Utmaningen är att förbli fokuserad på Honom som kallar oss att följa Honom som säger, ”ty jag är mild och ödmjuk i hjärtat. Då skall ni finna ro för era själar” (Matt. 11:29).

—David McCasland


Herre Jesus ge oss Din ödmjukhet när vi relaterar till andra idag. Må vi ära Dig i allt vi gör och säger.


ÖDMJUKHETEN KOMMER FRÅN GUD.