Vårt Dagliga Bröd April - Juni 2018Läs: 2 Krönikeboken 18:5-27

"Men jag hatar honom, för han profeterar aldrig lycka åt mig utan alltid bara olycka.”
2 Krönikeboken 18:7

Bibeln På Ett År:

1 Samuelsboken 1-3
Lukas 8:26-56

 

 


Vi människor har en benägenhet att söka information som stöder vår egen uppfattning. Forskning visar att dubbelt så många av oss söker fakta, som stöder vårt ställningstagande. När vi klamrar oss fast i vårt eget sätt att tänka så undviker vi att bli påverkade av andras motsatta åsikter.

Så var fallet under kung Ahabs regeringstid i Israel. När han och kung Josafat (kung av Juda) diskuterade om huruvida de skulle gå i strid mot Ramot Gilead eller ej, så samlade Ahab 400 profeter—män som han själv utsett för den uppgiften och som skulle säga till honom det han ville höra—för att hjälpa dem att fatta ett beslut. Var och en av dem sade att han skulle gå. De sade, ”Gud skall ge det i konungens hand” (2 Krön. 18:5). Josefat frågade om det fanns en profet som Gud utsett genom vilken de kunde rådfråga Herren. Ovilligt svarade Ahab eftersom Guds profet ”[Mika] profeterar aldrig lycka åt mig utan alltid bara olycka” (v.7). Det är tydligt att Mika visade på att de inte skulle vara segerrika utan att folket skulle skingras (v.16).

Genom att läsa deras berättelse inser jag hur lätt det är för mig att inte ta emot goda råd om det är något jag inte vill höra. När det gäller fallet med Ahab så var det en katastrof att lyssna till de 400 ”ja-sägande” profeterna (v.34). Må vi vara villiga att söka och lyssna till sanningens röst, Guds Ord i Bibeln även om det skulle avvika från vad vi själva tycker. —Kirsten Holmberg


Herre, hjälp mig att både söka och beakta Dina råd även om jag skulle tycka annorlunda..


GUDS RÅD ÄR ALLTID DET BÄSTA ATT RÄTTA SIG EFTER.